Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
  • TAB - Kolejny element
  • SHIFT + TAB - Poprzedni element
  • SHIFT + ALT + F - Wyszukiwarka
  • SHIFT + ALT + H - Strona główna
  • SHIFT + ALT + M - Zawartość strony
  • SHIFT + ALT + 1 do 2 - Wybór menu
  • ESC - Anulowanie podpowiedzi

NAM SIĘ TO UPIECZE

Stowarzyszenie FLOS zaprasza na bezpłatne warsztaty pieczenia. W ich trakcie zostaną opracowane i wybrane do realizacji przepisy na słodkie i słone wypieki z wykorzystaniem darów natury – w tym naszej herbowej rośliny. Każda z grup wykorzysta trzy przepisy na słodkie i trzy na słone wypieki. Powstaną tarty, quiche, keksy strudle itp.

Międzypokoleniowe warsztaty odbędą się w Fili GOK w Kątach Opolskich, Kosorowicach, Raszowej. W każdej miejscowości przeprowadzone zostaną 3 spotkania (wrzesień - listopad) w 10 osobowych grupach.

Pierwsze spotkanie
Krótkie wprowadzenie uczestników w tematykę warsztatów: historyczne, kulturowe i przyrodnicze znaczenie tarniny. Walory lecznicze i smakowe owoców oraz ich wykorzystanie kulinarne. Wyszukiwanie przepisów na wypieki w dawnych książkach kucharskich, rodzinnych zapiskach, literaturze. Wybór i „łamanie” przepisów.

Drugie spotkanie
Słodkie ciasta, ciastka i ciasteczka. Obróbka owoców tarniny. Przeciery, powidła, dżemy, galaretka. Wybór 3 receptur, ich ostateczne opracowanie i wykorzystanie praktyczne. Wypiek wybranych ciast z użyciem tarninowych przetworów. Degustacja i notowanie przepisów.

Trzecie spotkanie
Słone wypieki. Omówienie pozyskanych przepisów i przygotowanie do realizacji 3 spośród nich. Przygotowanie wytrawnych wypieków z użyciem owocu tarniny i przetworów z niej wykonanych. Łączenie tarninowego przecieru z warzywami, mięsem, nabiałem. Wspólne smakowanie i zapisanie receptur.

Nam się to upiecze - plakat.jpeg

Wersja XML